Català | Español
Truca'ns al
605631649 / 972092634
EL HATHA IOGA
EL HATHA IOGA
 • + -

  ACTIVITAT

  EL HATHA IOGA, LA MILLOR INVERSIÓ,… PER TU I LA TEVA VIDA!

  HISTÒRIA
  No és fàcil precisar amb exactitud l’origen històric del Ioga. Alguns autors consideren que té una antiguitat de més de 5000 anys. Uns altres, per contra, afirmen que té el seu origen dins del marc dels “Vedes”. Però resulta més que evident que el Ioga, entès com una actitud personal de cerca i desenvolupament interior, és molt anterior a aquests textos, encara que les tècniques ioguicas que avui dia es coneixen és molt possible que no siguin tan antigues.

  Les primeres referències procedeixen de descobriments arqueològics excavats a la vall d’Indus (actual Pakistan) on es van trobar diversos segells de pedra i nombroses figuretes de persones realitzant postures ioguiques i de meditació. Tal descobriment ho relaciona amb la civilització d’Indus-Sarasvati.

  La civilització d’Indus-Sarasvati també va donar a llum als textos antics coneguts com els Vedes, que són les escriptures més antigues del món. Els Vedes són una col·lecció composta d’himnes que contenen els ensenyaments més ancestrals del ioga i els hi considera com a revelacions divines. El “Rigveda” i el “Atharvaveda” són els textos clàssics que esmenten per primera vegada el Ioga i encara que no revelen les seves pràctiques sí al·ludeixen a conceptes clàssics del Ioga, com la vinculació directa amb la respiració i referències a centres i canals psíquics (xacres i nadis).

  Entre 1800 i 1500 A. de C., van aparèixer uns textos anomenats Upanishads, que són els últims “Vedes” i que contenen l’essència d’aquests. En els Upanishads el Ioga adquireix una base sòlida i una forma definida. L’essència dels Upanishads s’encarrega d’explicar com el Ser (l’essència d’un mateix) només pot conèixe’s a través de la Unió (Ioga), i no per l’especulació. El Ser no pot realitzar-se fora d’un mateix, sinó en el nostre interior més profund. En ells s’explica també el jo transcendental (atman) i la seva relació amb la realitat última (brahman).

  Els Upanishads descriuen l’energia (prana), els canals energètics (nadis), l’energia primordial que jeu adormida a la base de la columna vertebral, la meditació, l’esperit del Karma Ioga (el ioga de l’acció), la regulació de la respiració (pranayama), el mantra OM, etc. No obstant això, encara que aquests textos desenvolupen una àmplia informació ho fan de forma desordenada, ja que el seu interès no residia tant a ensenyar, com a inspirar i suggerir.

  Prop de l’any 500 A. de C., va ser escrit el Bhagavad-Gita (El Cant del Senyor) dins del poema èpic “El Mahabharata”. En ell s’expliquen les quatre branques principals del Ioga:
  Karma Ioga, el Ioga de l’acció.
  Bhakti Ioga, el Ioga de la devoció.
  Gnana Ioga, el Ioga del coneixement i, finalment.
  Raja Ioga, el Ioga de la interiorització, la traducció original de la qual seria: Ioga Real.
  Hatha Ioga, el del equilibri de les energies internes.

  El Bhagavad-Gita se li pot considerar com la primera escriptura dedicada íntegrament al Ioga. Aquest text, considerat sagrat, de 700 versos expressa a través d’una conversa entre Arjuna i el déu Krishna la nit abans de la gran batalla final entre els Pandavas i els Kauravas, un missatge de lliurament a la voluntat divina que està per sobre de la humana.

  Patanjali escriu 300 anys A. de C. el ioga Sutras, definint els vuit passos que porten a la il·luminació (samadhi). Aquest text de 195 aforismes marca la frontera entre el Ioga preclàssic i el clàssic.
  Els vuit passos del ioga clàssic són:
  Yama, codi de conducta social.
  Niyama, codi de conducta personal.
  Assana, postura física.
  Pranayama, regulació de la respiració.
  Pratyahara, interiorització.
  Dharana, concentració.
  Diana, meditació.
  Samadhi, super consciencia.

  La mil·lenària cultura del Ioga deu la seva evolució als savis de l’antiguitat, que van desenvolupar i van aplicar els seus ensenyaments d’acord a les característiques de la seva època. En l’antiguitat, els ensenyaments eren revelats secretament de mestre a deixeble, en una cadena que ha arribat fins als nostres dies. Amb el pas del temps, gran part dels ensenyaments van ser transcrits, però d’altra banda roman oculta i solament pot accedir-se a ells a través del contacte directe amb un mestre.

 • + -

  QUÈ ÉS? / METODOLOGIA

  El Ioga (del sànscrit ioga “unió”) es refereix a una tradicional disciplina física i mental.
  És un conjunt de tècniques, mètodes i filosofia pràctica, que conformen una ciència.

  El Hatha Ioga, potser és la branca del Ioga més coneguda a occident. Es basa en la pràctica de les assanes o postures ioguis que donen elasticitat, fortalesa i salut al nostre cos. També comprèn d’altres tècniques, més especifiques, com les Bandes, Mudres i els Pranayames.
  Es practica combinant la respiració, la fortalesa, la vitalitat del moviment i la postura, amb el no violentar ni forçar el nostre cos.
  L’acompanyem amb una constant presència de la nostra ment, tot observant, experimentant i coneixent el nostre Ser. Això formaria part del Raja Yoga (ment).

 • + -

  OBJECTIUS/ BENEFICIS


  El seu objectiu primer és el creixement harmoniós de l’Ésser humà, en els aspectes físic, mental i espiritual.

  Aprèn a respirar adequadament.
  Aconsegueix flexibilitat, fortalesa, consciència i correcció corporal.
  Millora el funcionament dels teus òrgans vitals i de la circulació sanguínia.
  Guanya pau interior i actitud positiva.
  Millora la salut física, emocional i mental.
  Ens ajuda a dormir millor i disminueix l’estrès.
  Endarrereix el procés d’envelliment.
  Ens connecta amb el moment present.
  Aporta confiança, concentració, relaxació i equilibri.
  Ajuda a l’autoconeixement i creixement personal.

 • + -

  A QUI VA DIRIGIT

  Per totes les edats i condicions, per tots els nivells i amb seguiment personalitzat.

 • + -

  HORARI

 • + -

  INVERSIÓ

  SESSIONS GRUPALS:

  Sessió puntual: 10 €
  Del mes, un dia a la setmana: 30 €
  Del mes, dos dies a la setmana: 50 €

  SESSIONS INDIVIDUALS:

  Classe puntual d’un dia: 40€

  Una classe setmanal/ tot el mes: 140€ (la classe surt a 35€)

  HORARI SESSIONS GRUPALS:

  • Dijous de 8:00 a 9: 30h

  HORARI SESSIONS INDIVIDUALS:

  • A concretar amb la terapeuta que ho facilita.

  Sessió, d’una hora i quart, de durada.