Català | Español
Truca'ns al
605631649 / 972092634
FORMACIÓ GESTALT INFANTIL (Girona)
FORMACIÓ GESTALT INFANTIL (Girona)
 • + -

  FORMACIÓ

  INSCRIPCIONS OBERTES!

  FORMACIÓ AVALADA PER LA AETG !

  La concepció gestàltica aplicada a nens té plena confiança en les pròpies capacitats a la seva tendència innata a la salut i al seu creixement. Aquest curs dirigit a terapeutes, psicòlegs, pares, mares o persones, interessades en el tema té com a finalitat mostrar eines pràctiques de la Gestalt aplicada als més petits. La concepció holística que tenim del nen fa que la teràpia gestalt no se centri només en el símptoma sinó que tracta d’afavorir el desenvolupament integral del nen.

  La formació en Teràpia Gestalt Infantil et capacita per a l’exercici de la Psicoteràpia Infantil a través de recuperar els assumptes pendents de la teva infantesa, amb tècniques de la Psicoteràpia Gestalt.

  La Teràpia Gestalt, com a teràpia humanista que és, concep al nen/a des d’una perspectiva optimista, és a dir creu en les seves potencialitats i en la seva tendència innata a la salut i al creixement. La Teràpia Gestalt té una concepció holística de l’infant, té en compte la seva part sensorial, l’afectiva, la intel · lectual, la social i l’espiritual.

 • + -

  DIRIGIT A

  Psicòlegs, Psicoterapeutes, Assessors Psicopedagògics, Educadors, Professionals en àrees afins o interessats en el tema.

 • + -

  OBJECTIUS

  • Obtenir eines de la teràpia gestalt per poder aplicar-les a nens/es i adolescents.
  • Ajudar a que el nen/a augmenti la consciència del seu propi cos, de les seves sensacions i sentiments i de tota la realitat que estigui vivint és fonamental per al seu ple desenvolupament.
  • En el treball amb infants és important fomentar la descoberta de les seves necessitats, per a això en alguns casos tindreu que reaprendre a escoltar-vos, com el mateix terapeuta.
  • Resoldre els assumptes inacabats amb la pròpia infància del terapeuta.
  • Atès que el nen/a és un ésser en evolució, el Terapeuta ha de tenir coneixements de Psicologia Evolutiva, i de Pedagogia aquest serà un altre dels objectius de la formació.
  •  Conèixer el context general del nen/a i les problemàtiques que interfereixen en la seva integritat.
  • Aprendre a utilitzar tècniques específiques per nens àmbit terapèutic .. contes .. dibuixos .. titelles .. jocs …
  • La formació facilita una trobada amb un mateix des del nen d’una manera conscient i saludable.
  • La formació et capacita per a l’exercici de la psicoteràpia infantil a través de contactar i curar els assumptes pendents de la infantesa amb tècniques de la Teràpia Gestalt.
  • Prepara terapeutes infantils humanistes especialitzats en l’enfocament gestàltic, amb amplis coneixements teoricopràctics, capaços d’exercir la teràpia infantil de manera eficaç, responsable i ètica.
  • Es facilita el contacte amb un ampli equip docent amb alta experiència en la Gestalt i la infància, i que permet ampliar i complementar la formació des de diferents visions professionals.
 • + -

  CURS BÀSIC

  ENQUADRE TERAPÈUTIC. FONAMENTS FILOSÒFICS DE LA GESTALT. 
  Objectius de la teràpia . Suggeriments i requisits . Fases teràpia . Àrees i diagnòstic . Relació objecte amorós . Fases de separació – individuació . Corba de solució de necessitats . Narcisisme i frustració de l’amor .

  LA PERSONALITAT DEL TERAPEUTA INFANTIL
  Prendre contacte amb la Teràpia Gestalt , amb els seus fonaments filosòfics i psicològics bàsics , així com els orígens fonamentals d’aquest corrent humanista que vénen de la consciència de la psicoanàlisi freudiana , el psicodrama de Reinhardt i Moreno , l’humanisme de Rogers , la confrontació del zen i el xamanisme i el relacional de Buber i Smuts.

  PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT EMOCIONAL.
  Contempla les diferents etapes i canvis en el desenvolupament emocional , físic i psíquic del nen . El creixement és un fenomen continu i cada fase prepara la següent , per això és molt important actuar adequadament en cada moment.

  EL NEN INTERIOR.
  Treball per reconciliar-se amb el nen interior que viu dins de cada adult i poder acceptar i estimar la seva infància tal com va ser . És un treball imprescindible per a aquells que vulguin treballar amb nens,  ja que un adult que estima la seva infància pot tenir una mirada més oberta cap al món dels infants.

  AUTOESTIMA , IMATGE CORPORAL, CONCEPTE DE SI MATEIX. OBERTURA SENSORIAL. INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL I POLARITATS.
  Exercicis per treballar l’autoestima dels nens. Les indicacions i contraindicacions terapèutiques. Les emocions bàsiques i exercicis per treballar-les. Treball de polaritats per mitjà de dramatització per aconseguir la integració dels oposats . Etapes del desenvolupament del dibuix dels nens i la utilització en psicoteràpia Gestalt.

  TÈCNIQUES DE TERÀPIA INDIVIDUAL.

  El món psicològic del nen . Eines terapèutiques per aplicar amb els nens : la caixa de joc , el dibuix , relaxació i visualitzacions …

  TÈCNIQUES ARTÍSTIQUES I TEATRE TERAPÈUTIC AMB NENS.

  Conèixer i aplicar tècniques que afavoreixin el desenvolupament de la creativitat . Aprendre a relacionar-se amb diferents materials per poder utilitzar-los com eines terapèutiques i de desenvolupament del nen.

  EL MÓN ADOLESCENT . TREBALL TERAPÈUTIC AMB ADOLESCENTS .

  Comprensió d’aquest període i com poder ajudar des dels límits amb amor.

  L’ESCOLA DES DE LA MIRADA GESTÀLTICA.

  Gestió de l’escola i de la aula des de diferents perspectives . Com abordar la tríada pares -educadors -nens des d’una perspectiva gestàltica.

  MECANISMES DE DEFENSA. NARRACIÓ, TITELLES I DIBUIX.

  Detecció dels mecanismes de defensa que s’originen en les resistències que presenten els infants. Narració d’històries lliures, amb final obert, amb moralitat … Relaxació per a nens, visualització, fantasia amb ulls oberts, tancats, lliure…

 • + -

  CURS SUPERIOR 1

  ENTREVISTA AMB ELS PARES I EL NEN.
  Entrevista amb els pares per a grups , per teràpia individual , eclectiva segons el tipus de consulta . Entrevista amb el nen de 3 a 5 anys , de 6 a 9 anys , de 10 a 12 anys i majors de 13 anys.

  HIPNOSI ERIKSONIANA APLICADA A NENS.
  Adquirir els elements teòrics i metodològics fonamentals de la hipnosi eriksoniana aplicada a nens de diferents edats . S’aplicaran tràngols lleugers per a diferents trastorns de la infància . Reconeixerà la conversa hipnòtica i la manera de tallar a mida del nen i el seu trastorn seva intervenció.

  TÈCNIQUES PROJECTIVES I DEL DESENVOLUPAMENT EMOCIONAL.
  Coneixement bàsic d’algunes proves psicomètriques com són les escales del Desenvolupament general , psicofisiològiques , les cognitives i intel · lectuals , les emocionals i de personalitat , les de rendiment i aptituds acadèmiques , amb la finalitat de diagnosticar el desenvolupament en general , la maduresa assolida i els trastorns en l’aprenentatge que presenten els nens.

  TRASTORNS  PSICOSOMÀTICS . TRASTORNS DE LA PELL . TRASTORNS DEL SISTEMA RESPIRATORI . TRASTORNS DEL SISTEMA DIGESTIU . TRASTORNS DEL SISTEMA ESFINTERIÀ : ENURESI I ENCOPRESI.

  La dinàmica d’aquests trastorns propis de la psicopatologia infantil , les seves causes principals i els aspectes familiars involucrats , per oferir diagnòstics descriptius i orientar la psicoteràpia cap a solucions assertives.

  TÈCNIQUES ARTÍSTIQUES I TEATRE TERAPÈUTIC.
  Conèixer i aplicar tècniques que afavoreixin el desenvolupament de la creativitat . Aprendre a relacionar-se amb diferents materials com són el fang , la plastilina , les pintures , els titelles , el mural , per poder utilitzar-los com eines terapèutiques i de desenvolupament del nen . La dramatització com a eina d’expressió.

  TREBALL TERAPÈUTIC AMB NENS I ADOLESCENTS II.
  Aprofundiment sobre tècniques terapèutiques específiques per a cada etapa del nen i de l’adolescent .

  PROBLEMES ESCOLARS I LA SEVA RESOLUCIÓ.
  Comprensió dels conflictes escolars , entesos com a símptomes externs de conflictes més profunds propis del nen o del seu sistema familiar.

  TRASTORNS EMOCIONALS . TRASTORNS D’ANSIETAT , PORS I FÒBIES . TRASTORN OBSESSIU COMPULSIU. TRASTORNS SEXUALS. TRASTORNS DE CONDUCTA.
  La dinàmica d’aquests trastorns propis de la psicopatologia infantil , les seves causes principals i els aspectes familiars involucrats , per oferir diagnòstics descriptius i orientar la psicoteràpia cap a solucions assertives.

  PROCESSOS PSICOCORPORALS I MUSICOTERÀPIA.
  Utilització de la música com a inductor en les sessions de psicoteràpia infantil individual i grupal . Desenvolupar les habilitats necessàries per entrar en contacte amb les emocions utilitzant com a via el cos, així com el manegement adequat de l’ energia a través de la música . Reconèixer i explorar el llenguatge i l’energia corporal , experimentant el seu potencial emocional i energètic , perquè a través del seu cos aprofundeixin en el coneixement , atenció i amor per si mateixos . Lectura corporal , caracterologia , Bioenergètica…

  LES PÈRDUES. DOLS I TANCAMENT DE GRUP.
  El dol general i els tipus de dol : per mort , hospitalització o malaltia , divorci . Els prerequisits per treballar els duels. La tècnica i aplicació de contes.

 • + -

  HORARI/INVERSIÓ

  HORARI:

  Un cap de setmana al mes  distribuïts en:

  • 4 caps de setmana, en horari de Dissabte de 10 a 14 i de 16 a 20h i diumenge de 10 a 14h.
  • 6 caps de setmana intensius,en horari de divendres de 16.30 a 21.30h, dissabte de 10 a 14h i de 16 a 20.30h i diumenge de 10 a 14h.

  INVERSIÓ:

  2.000 euros * per curs (podent fraccionar el pagament en 200 euros al mes) més 100 euros de matrícula.

  * Pagament al comptat: 5% de descompte.

  ESTRUCTURA:

  La formació consta de dos cursos. Un curs bàsic d’introducció a la Teràpia Gestalt Infantil i un any d’aprofundiment de coneixements específics.

 • + -

  TITULACIÓ

  En acabar la formació i complir amb els requisits que dicta la AETG, s’expedirà el certificat de “Tècniques gestàltiques aplicades a la Infància i l’Adolescència” avalat per la AETG.

 • + -

  EQUIP DOCENT

  DIRECCIÓ I SUPERVISIÓ:

  Guadalupe Morales i Hector Grijalva

  DIRECTORS DE LA FORMACIÓ:

  María Guadalupe Morales Plesent
  Psicòloga clínica i educativa . Mestra en psicoteràpia Gestalt , Especialitzada en psicoteràpia grupal de nens i adults . Autora dels llibres ” Narració d’històries en psicoteràpia infantil I i II ” .

  Héctor Grijalva Tamayo
  Metge , especialitzat en Neurologia i en psicoteràpia Gestalt . Director del Centre Comunitari de Salut Mental ” Aigua Clara ” , coordinador de Salut Mental de l’Estat .

  ALTRES FORMADORS :

  Carmen Vazquez : Psicòloga Clínica . Psicoterapeuta Gestalt . Presidenta de l’AETG .

  Charo Rojas – Diplomada en Educació Infantil . Formada en Constel · lacions Familiars i Sistèmiques .

  M º Soledad Velázquez : Terapeuta Gestalt . Especialitat en Hipnosi Ericksoniana .

  Joaquin Blix : Pedagog . Terapeuta Gestalt , especialitzat en nens i adolescents per Violeta Oaklander . Terapeuta del joc

  Violeta Gallego : Psicòloga . Psicoterapeuta Gestalt Infanto – juvenil . Especialista en atenció primerenca . Assessora en Intervenció educativa .

  Efrén Leyva Parra : Psicòleg Mestratge en Educació Familiar i en Psicoteràpia Gestalt .

  Maria Teresa Esquivel : Psicòloga . Terapeuta Gestalt , especialitat Infantil .

  Clara Ganivet : Psicòloga clínica especialista en nens i adolescents .

  Mireia Escardibul : Psicòloga clínica . Psicoterapeuta infantil i juvenil .

  Marta Cabré Mestra : Pedagoga . Terapeuta Gestalt . Assessora i formadora d’equips docents .

  Quim Mesalles : Terapeuta Gestalt i sistèmic .. Llicenciat en art dramàtic i Psicologia Humanista .

  Ferran Lacoma : Terapeuta Gestalt . Format en Psicoteràpia Integrativa en el Programa SAT .

  Nela Bhárgavi : Terapeuta Gestalt .. Formada en Psicoteràpia Integrativa en Programa SAT .

  Domingo de Mingo : Psicòleg clínic i psicoterapèutic infantil i d’adults . Format en Gestalt , Bioenergètica , Rogers i Psicoteràpia Analítica . Màster en RRHH .Expert en Psicodiagnòstic , Rorscharch i tècnica de joc a la clínica infantil . Membre titular de l’AETG i de la FEAP .

 • + -

  MÉS INFORMACIÓ

  REQUISITS PER A LA AVALACIÓ DEL DIPLOMA PER LA AETG :

  Haver complert el programa de formació en la seva totalitat.
  Experiència professional de 2 anys en psicoteràpia amb nens / adolescents degudament supervisada
  50 hores de supervisió individual de casos o 100 hores de supervisió grupal
  80 hores de teràpia personal d’orientació gestàltica.

  Com aplicar el model de gestalt infantil a l’escola.

  La gestalt infantil contribueix a la formació d’éssers responsables , interessats en el seu propi desenvolupament , en la seva família i al seu entorn , ha d’estar dirigida , no només a la ment , sinó també al sentiment i al cos , perquè hi hagi un equilibri entre el pensar , el fer i el sentir .

  Què entenem per Educar ?
  Educar és desenvolupar i elevar els sentiments , els pensaments i la voluntat . Desenvolupar aquestes diferents dimensions en cada nen , alhora que generar condicions i sembrar el desig d’un creixement espiritual durant tota la vida . El nostre Model Educatiu s’orienta cap a una educació integral , en què totes les parts del nen o del jove són tocades i transformades durant el procés educatiu .

  L’Educació de la Ment
  És fonamental des del punt de vista del model que la relació que l’alumne desenvolupi amb el coneixement sigui activa i no passiva . L’alumne ha de ser convidat a buscar, a construir i descobrir i no ser objecte passiu d’una instrucció . La relació dels alumnes amb el saber ha de correspondre al ritme del seu desenvolupament integral

  L’Educació del Sentiment
  La matèria a ensenyar mai pot ser més important que el nen . En el Model gestàltic no es fa la separació tradicional segons la qual l’escola li correspon educar la ment mentre la família li correspondria educar els sentiments . Aquesta separació resulta massa artificial , i sol tenir com a conseqüència que en definitiva els sentiments no són educats per ningú . Des de la nostra perspectiva , és possible i necessari educar el sentiment . El món del sentiment és un món molt fi el desenvolupament requereix de molta cura i atenció perquè creixi i s’expressi de manera autèntica . Això implica ensenyar al nen a conèixer i comprendre el seu món emocional i ajudar a prendre contacte amb els seus sentiments més profunds . En aquest treball és essencial l’obertura i la qualitat del sentiment que el mateix docent tingui al seu torn cap al nen , així com la capacitat per expressar-ho.

  L’Educació del Cos
  L’educació del cos no ha de reduir-se només als exercicis gimnàstics habituals ia la pràctica d’esports , per important que sigui incloure una formació en aquest àmbit . És important atendre també al desenvolupament d’una dimensió corporal i motora més fina , que involucri el desenvolupament de la coordinació i l’atenció del cos a través de pràctiques com la rítmica , el ball , tai -txi , bio – energètica o expressió corporal per exemple , així com el goig propi de les activitats realitzades en ambients naturals on s’exercita una relació més directa amb la natura.

Nou raons que fan única aquesta formació:

1 . Vivència des del propi nen interior : La formació facilita una trobada amb un mateix des del nen d’una forma conscient i saludable .

2 . Ampli programa de formació : Inclou la visió en tots els seus contextos de relació amb la família i l’escola .

3 . Aprenentatge vivencial : Metodologia d’aprenentatge lúdic – experiencial des del corporal , l’emocional i el cognitiu , buscant l’equilibri entre el pensar , el fer i el sentir .

4 . Formació inclusiva : Està orientada tant a educadors , terapeutes , psicòlegs com a pares i mares pel que hi ha una gran riquesa en integrar les diferents visions de la relació amb la infància , capacitant per ser pares i educadors més conscients .

5 . Facilita eines a través del treball personal : La formació et capacita per a l’exercici de la psicoteràpia infantil a través d’ contactar i curar els assumptes pendents de la infantesa amb tècniques de la Teràpia Gestalt .

6 . Orientació gestàltica : Prepara terapeutes infantils humanistes especialitzats en l’enfocament gestàltic , amb amplis coneixements teoricopràctics , capaços d’exercir la teràpia infantil de manera eficaç , responsable i ètica .

7 . Formadors especialitzats : Es facilita el contacte amb un ampli equip docent amb alta experiència en la Gestalt i la infància , i que permet ampliar i complementar la formació des de diferents visions professionals .

8 . Pràctiques supervisades : Hi ha la possibilitat de pràctiques on s’integraran els coneixements terapèutics treballats i vivenciats durant el curs .

9 . L’ AETG ens reconeix com a escola: En completar la formació i formalitzats els tràmits sol · licitats per l’Associació , es lliurarà el diploma avalat per ells .